RSS

Data Journalism Handbook

08 Mei

Het eerste algemene handboek rond datajournalistiek is een feit. Het ‘Data Journalism Handbook’ zoals het heet, is het resultaat van een samenwerking tussen een heel aantal mensen die bezig zijn rond datajournalistiek. Het resultaat is een mooi overzicht van datajournalistiek en alle facetten die een rol spelen in het geheel.

De lijst van medewerkers is alvast indrukwekkend. Medewerkers van internationaal bekende media als de BBC, The Guardian, Le Monde en The New York Times, verleenden hun medewerking. Maar ook academici, verbonden aan Duke University, Stanford University, The London School of Economics, e.a. hebben een bijdrage geleverd. Daarnaast hebben ook hackers en medewerkers van organisaties als Open Knowledge Foundation, O’Reilly Media, Pro Publica en Creative Commons meegewerkt om dit alles mogelijk te maken.

Maar wat staat er nu juist in dat handboek?

In de inleiding wordt er in algemene termen gezegd wat datajournalistiek juist is en waarom het zo belangrijk is. Nadien wordt verder ingegaan op hoe men momenteel met datajournalistiek omgaat bij BBC, The Guardian, Chiago Tribune en nog andere media. Een kleine inkijk in wat men op de redacties van gerenomeerde media met een relatief recent fenomeen doet dus.

In het volgende hoofdstuk komen de meest indrukwekkende illustraties van datajournalistiek aan bod. Niet alleen het resultaat, maar ook hoe men eraan gewerkt heeft, zonder te technisch te worden.

Daarna zijn er enkele hoofdstukken aan de data zelf gewijd. Hoe geraak ik aan data? Hoe vind ik wat ik nodig heb, of hoe kan ik het aanvragen? Eens je data hebt, moet je ermee aan de slag. Maar wat kan je ermee doen? Wat moet je ermee doen? Hoe creëer je een verhaal uit de data? En hoe ga je de data uiteindelijk zo visualiseren dat de visualisaties ook echt een meerwaarde bieden?

Allemaal vragen waarop een antwoord wordt geboden. De latere hoofdstukken zijn vooral interessant voor mensen die zelf aan de slag willen met data, maar de eerste delen moeten iedereen met een interesse voor datajournalistiek kunnen boeien.

Het handboek is online gratis te lezen. Voor zij die het willen kopen, al dan niet als e-book, is het nog even wachten. Voorlopig is ook enkel de Engelstalige versie beschikbaar. Maar ondertussen wordt er wel naarstig gewerkt aan de vertaling.

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 08/05/2012 in Data journalistiek

 

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: