RSS

Fraude bij verkiezingsoverwinning Poetin?

07 Mrt

Zondag werd Vladimir Poetin, geheel volgens de verwachtingen, voor de derde maal verkozen tot president van Rusland. Na twee opeenvolgende ambtstermijnen tussen 2000 en 2008, was Poetin de afgelopen vier jaar premier.

Poetin liet bij de verkiezingen zijn tegenkandidaten ver achter zich. Hij kreeg zelf 63.64% van de stemmen achter zijn naam, veel meer dan de communist Gennadi Zjoeganov, die 17.14% van de stemmen binnenhaalde. Multimiljardair Michail Prokhorov (7.94%), populist Vladimir Zjirinovski (6.22%) en sociaal democraat Sergej Mironov (3.85%) eindigden op nog grotere achterstand.

Al snel werd er gewag gemaakt van verkiezingsfraude, net als na de parlementsverkiezingen van december 2011. Zo uiten onder andere politiek activist Navalny en tegenkandidaten Zjoeganov en Prokhorov hun ongenoegen. Maar is er ook bewijs voor eventuele verkiezingsfraude? Een blik op beschikbare data leert ons misschien meer.

Bij The Guardian trachtte men aan de hand van de Wet van Benford mogelijk gesjoemel aan te tonen. De Wet van Benford stelt dat wanneer je een grote groep getallen uit het dagelijks leven hebt, meer dan 30% van de getallen met een 1 begint. Dat percentage neemt stelselmatig af naarmate het begincijfer groter is. Zo zouden er gemiddeld 7.9% van de getallen met een 5 beginnen en is dat bij een 9 nog maar 4.6%.

Men heeft dan het aantal stemmen per stembureau getoetst aan de Wet van Benford. En die resultaten doen vermoeden dat er een en ander niet koosjer zou zijn. Zo zijn er veel meer getallen die beginnen met 5, 6, 7, 8 of 9 dan je volgens de Wet van Benford zou kunnen verwachten. En als je enkel kijkt naar het aantal stemmen dat Poetin achter zijn naam kreeg, wijkt de realiteit nog verder af van de theorie.

Een bewijs voor fraude? Niet meteen. Zo is er in de academische wereld heel wat scepticisme over het gebruik van de Wet van Benford om verkiezingsfraude aan te tonen. Een paper van drie Amerikaanse onderzoekers toont aan dat er bij reguliere verkiezingen net zozeer een deviatie op de Wet van Benford zou kunnen plaatsvinden.

Maar er is nog meer data voor handen. Op deze Russische website vergelijkt men het percentage van de stemgerechtigden die effectief gaan stemmen zijn (horizontale as) met het percentage van de stemmen die de verschillende kandidaten binnenhalen (verticale as). Wat meteen opvalt is dat hoe groter de opkomst is, hoe groter ook het percentage van de stemmen voor Poetin is. Met uitschieters tot ver boven de 90%. Alle andere kandidaten halen min of meer een gelijk percentage van de stemmen, of de opkomst nu hoog of laag ligt.

Een mogelijke verklaring is dat er bovenop de legale stemmen, extra stemmen voor Poetin zijn toegevoegd. Zodat het percentage stemmen voor Poetin systematisch groter werd naarmate er ook meer stemmen geteld werden. Anderen verklaren het dan weer door te stellen dat in regio’s waar Poetin populair is, er ook effectief meer mensen zijn gaan stemmen. Mogelijk omdat tegenstanders geen degelijk alternatief voor Poetin zagen, en daarom gewoon niet gaan stemmen zijn.

Waterdicht bewijs voor fraude is er dus (nog) niet, twijfel over het eerlijk verloop van de verkiezingen des te meer.

©KS

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 07/03/2012 in Data journalistiek

 

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: